We Wash - Houdemont
We Wash – Houdemont (Nancy), FR

Deze carwash opende zijn deuren in oktober 2023 en is een initiatief van de jonge ondernemers Jean-Baptiste Caumont en zijn vennoot Arnaud Misman.  De eerste vestiging bevindt zich in Essey-les-Nancy (Holz Autowaschtechnik express wasstraat 40m), terwijl de tweede in Houdemont (tevens in Nancy) staat. 
We Wash Houdemont kan met trots claimen dat het de langste wasstraat van Frankrijk is, met een indrukwekkende kettinglengte van 64,80 meter. Er kunnen simultaan 10 wagens gewassen worden. Het gebouw heeft een lengte van een kleine 100 meter, dit op een terrein van maar liefst 4.800 m². Het perceel onderging een volledige transformatie om ruimte te bieden aan deze wasstraat, inclusief 18 stofzuigplaatsen in een overdekte hal en 14 openlucht stofzuigplaatsen, waarvan 7 onder een luifel.


De wasstraat is ontworpen op basis van 3 pijlers: snel en ecologisch wassen met veel aandacht voor de beleving van de klant.

 1. Snel wassen

De carwash is een Holz Autowaschtechnik expres wasstraat, waarbij dat snelheid hoog in het vaandel staat. WeWash streeft ernaar om de klanten binnen de 10 minuten vanaf het oprijden te kunnen bedienen, dit ongeacht indien er 15 klanten voor u zijn. Hiervoor werd in de ontwerpfase alles in functie gesteld van deze doelstelling. 

 • Bij de inkom kan je kiezen uit een bemande- of een automatische kassa ("fast lane"). Beiden zijn uitgerust met een nummerplaatherkenningssysteem, waardoor gekende klanten onmiddelijk kunnen doorrijden. Hun programma wordt vanuit het kassasysteem doorgestuurd naar de wasstraat. 
 • Hierna wordt de klant op de Holz ketting geplaatst. De operator geeft eventuele opties aan op het scherm, zoals cabrio, spoiler, taxi etc. Hierdoor weet de machine welke delen van de wagen een afwijkend programma krijgen. 
 • Zoals eerder vermeld is de wasstraat ontworpen in functie van een hoge wassnelheid (tot 16,5m/min - 155 wagens/uur). Hiervoor is er een ruime inweekzone met velgen intensief voorzien om de chemie z'n nodige werk te laten doen. Daarna volgt de hoge debiet boog; waarbij een groot volume water op de wagen komt om zand af te spoelen; de onderbodemwas en  worden de velgen een eerste maal met hoge druk gewassen. Hierna volgt de eerste Holz borstel sectie bestaande uit 5 borstels; dit direct gevolgd door 2 extra borstels die de voorzijde en zijkanten extra wassen. Daarna komt de Mega Power; hoge druk die het losgeweekte vuil van de wagen schraapt, samen met een 2e velgen hoge druk.
  In de volgende fase van het wassen wordt er allereerst een lava schuim tapijt op de wagen gelegd, direct gevolgd door het 2e Holz wasportaal. Dit portaal bestaat opnieuw uit 5 borstels, waarvan er 2 meevolgende borstels de voor-en de achterzijde van de wagen extra wassen. Dit om de uitmuntende waskwaliteit te garanderen. Op dat zelfde ogenblik worden de velgen onder handen genomen door de eerste set velgenborstels. Nu de wagen volledig gewassen is, is deze klaar voor de eindafwerking. 
  Een polish mitter zorgt voor het inmasseren van het polish schuim, hier wast de 2e velgenborstel de 4e maal de velgen. Dankzij de Polish krijgt de wagen een hogere glans en blijft deze langer schoon.
  De optie PantserPlus is voorzien en wordt een half jaar na opening aan de klanten voorgesteld. Dit geeft meer glans die extra lang meegaat. Erna zijn er nog de wax en doorghulp. Er wordt vlekvrij gespoeld met osmose water, dit met extra aandacht voor de spiegels dankzij een meevolgende spiegelspoeling.
  De wagen wordt gedroogd met behulp van 2 dubbele drogers en nagedroogd met 2 uitschuifbare mitters. Deze mitters worden alternerend gebruikt om een wascapaciteit van 1.000 wagens per dag te garanderen.
  Op het einde van de wasstraat is er een aftelscherm. Wanneer de klant mag vertrekken wordt er bijkomend een groen licht geactiveerd om de aandacht te trekken.

     2.  Ecologisch wassen

Naast de snelheid is het ecologisch aspect van wassen zeer belangrijk. Dit in tijden waar er water- en energie schaars en prijzig zijn. Dit wordt op 2 fronten aangepakt: 

 • Het vermijden van verspilling
 • Het (her)gebruiken van de grondstoffen

Het vermijden van verspilling: 

 • Water : De tunnel is dusdanig afgesteld dat het gebruik van water enkel gericht is op het wassen van de wagen. Elke liter water die niet op de wagen komt, wordt vermeden. Tijdens het wassen wordt elke liter wat opgevangen kan worden gerecycleerd en hergebruikt.
 • Elektriciteit : Alle motoren (Holz-wasstraat, waterzuivering en centraal stofzuigsysteem) zijn voorzien van frequentie sturingen. Hierdoor gebruikt de motor enkele het vermogen wat nodig is en niet het maximaal vermogen van de pomp. Bijvoorbeeld de pompen van de hoge debiet en hoge druk draaien gemiddeld aan 35-40 Hz in plaats van 50 Hz. Hetzelfde geldt voor de motoren van de drogers. 
  Het vermogen van de motoren van het centraal stofzuigsysteem is afhankelijk van het aantal stofzuigslangen die in gebruik zijn. Wanneer een slang uit de houder wordt genomen, opent er bovenaan een klep. Hierdoor wordt er wat extra vermogen gevraagd aan de motoren. Wanneer de slangen terug in de houder geplaatst worden, sluit deze klep zich bovenaan. Dankzij dit systeem is er geen verlies  wanneer de stofzuigmond niet goed wordt terug geplaatst. 

Het (her)gebruiken van de grondstoffen:

 • Water: het gebruikte water wordt gerecycleerd aan de hand van een ondergrondse opslag van 120.000 L. Het waswater doorloopt een proces van decantatie, beluchting en filtratie alvorens het bovengronds gestockeerd wordt, klaar voor hergebruik. Daarnaast wordt ook het regenwater opgevangen in 2 grote bovengrondse vaten die aan de in- en uitrit van de wastunnel staan. Deze hebben een capaciteit van 150.000 L. Dit water wordt standaard gemengd gebruikt samen met stadswater. In geval van droogte kan de wasstraat quasi volledig wassen met regen- en recyclage water. 
 • Elektriciteit: Het dak is bedekt met zonnepanelen, om zo de wasstraat te voorzien van elektriciteit. Doorgaans is het zo dat bij zonnig weer veel wagens gewassen worden. Er is een samenhang tussen het opwekken en het verbruik van de elektriciteit. 

     3.  Wassen met beleving

Bij het ontwerp van de wasstraat werd er niet enkel ingezet op de snelheid en het ecologische aspect, maar ook op de beleving van de klanten voor - tijdens en na het wassen:

 • Bij het oprijden zijn er grote ramen voorzien die toegang geven tot de technische ruimte. Hierdoor krijgt de klant een blik achter de schermen. Wordt er bevestigd dat zijn wagen met de grootste zorg gewassen zal worden. De technische ruimtes, alsook de wasstraat worden verlicht met meer dan 30 DMX gestuurde LED spots. Tijdens het wassen worden er speciale effecten gecreëerd om zo de beleving van de klant te verhogen. De technische ruimte van het centraal stofzuigsysteem is zichtbaar vanop het stofzuigplein. Hier krijgt de klant ook een blik achter de schermen. De LED verlichting trekt de aandacht van de klanten hierop.

Alle verlichting in de wasstraat is met LED technologie.


Voor dit project danken we graag onze opdrachtgever WeWash (Jean-Baptiste Caumont en Arnaud Misman). Dit project was een gemeenschappelijke realisatie met partners: Holz Autowaschtechnik GmbH (wasstraat), Antenor (betaalsysteem), Techno Data Systems (kassa software), Nais (water recycling), EcoWater (regenwaterbehandeling, ontharden en omgekeerde osmose), Boge Compressor (perslucht), Sireon (chemie), Ergox (centraal stofzuigsysteem). Daarnaast bedanken we onze onderaannemers voor de prachtige montage en installatie van dit project.

Wash Partner BV heeft een compleet plaatje gecreëerd voor onze klant WeWash, uiteraard met de technologie van Holz Autowaschtechnik GmbH.


Er moet een adres worden opgegeven om een kaart in te sluiten


Deel deze post